Korisni saveti


 

-Veruje se da vitamin E ublažava svrab na koži ukoliko se nanosi direktno na mesto zahvaćeno ekcemom. Najizdašniji prirodni izvor vitamina E su pšenične klice i ulje pšeničnih klica. Zatim orasasti plodovi (orasi, lešnici, badem).

-Isto tako i nedovoljna količina cinka u organizmu moze uzrokovati pojavu ove kožne bolesti.
 Namirnice bogate cinkom su integralne žitarice, pšenične klice, grašak, boranija, crveno meso, mleko, jaja...

-Ponekad, nedostatak vitamina B6 moze biti uzrok nastanka ekcema, pa u tom slučaju treba povećati unos ovog vitamina.

-Osim toga, za lečenje ekcema narodna medicina preporučuje i oblog od majčine dušice ili cvetova nevena.

-Prvo sto treba preduzeti za  prevenciju i lecenje ekcema je upotreba pamučne odeće da bi koža mogla da diše, izbegavanje jakih hemijskih sredstava za ličnu higijenu koji iritiraju kožu

-Dobro je koristiti prirodne sapune na bazi kozijeg mleka I nevena

-Laneno seme je izuzetno bitno koristiti u redovnoj ishrani kod problema ekcema I psorijaze, moze se koristiti u musliju,salatama ili mešenom hlebu. Dobro je da bude samleveno jer u suprotnom samo proleti kroz organizam

-Paradajz, mleko, citrusno voće, brašno, jaja, soja
Karbohidrati
Izbegavati rafinisane karbohidrate i šećere. Oni mogu poremetiti metabolizam esencijalnih masnih kiselina, koji je često već problem koji postoji kod ljudi sa atopijskim ekcemom.

Masti
Izbegavati sve zasićene masti iz crvenih mesa, mlečne proizvode, jer oni podstiču inflamaciju (zapaljenje).

Proteini
Redukovati unos životinjskih proteina iz crvenih mesa, kao što su biftek, svinjsko i jagnjeće meso, jer je to povezano sa visokim nivoima zasićenih masti.

Tečnosti
Redukovati unos stimulišućih napitaka kao što su kafa i neke vrste čajeva, zbog uticaja na nadbubrežne žlezde i uticaja na stres, što može biti dodatni faktor za nastanak promena.

 

Hrana koju treba konzumirati:
Ne zaboravite, u svemu treba imati meru, pa i kad je hrana u pitanju.

Karbohidrati
Povećati unos kompleksnih karbohidrata iz ceelih zrna. Povećati unos svežeg voća i povrća zbog njihovog sadržaja antioksidanata (posebno žuto i zeleno povrće i crveno i crno bobičasto voće)

Masti
Povećati unos esencijalnih masnih kiselina iz riba, različitih vrsta semenja (bundeva, susam, suncokret) i različitih vrsta koštunjavog voća

Proteini
Povećati unos proteina iz vegetarijanskih izvora. Vegetarijanski način ishrane dokazano ublažava simptome atopijskog dermatitisa.Ovo uključuje pasulj, sočivo, semenje.

Vlakna
Ishrana bogata vlaknima održava sistem za varenje zdravim i smanjuje preosetljivost na hranu. Dobri izvori vlakana su i sveže voće i povrće, kao i proizvodi od celog zrna.

Tečnosti
Potrebno je piti od 1,5 do 2 l vode dnevno nevezano za obroke i polagano, da bi se izbegao stres bubrega. Kako bi unos tečnosti bio raznovrstan mogu se uzimati organski sokovi od povrća i biljni čajevi.

Opšte preporuke:
Identifikujte situacije koje su stresne. Prostor u kojem boravite učinite prijatnim  i omogućite sopstvenu relaksaciju.

Izbegavajte toksične materije koje pogoršavaju simptome ekcema, posebno hemijska sredstva za čiščenje u domaćinstvu. 

 kako izleciti psorijazu

facebooktwittergoogleplus

 

PRIRODNO 100%

 

melem protiv psorijaze

O melemu

Melem je na bazi meda sa kombinacijom lekovitih trava ubranih na padinama Kopaonika. Mnogi su dolazili iz Slovenije,Hrvatske i Madjarske čuvši za ovaj melem i njegovu lekovitost.

 

 

PORUČITE:

 

Za sve informacije o porudžbini i načinu upotrebe, možete nas kontaktirati:

 

018/561-768

064/38 59 589

ekcempsorijaza@gmail.com

melem-protiv-ekcema